FAQ

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Frequently Asked Questions, ofwel: veelgestelde vragen!

De stembussen zijn open. En er worden veel vragen gesteld aan Astrid en Gerard. Hoe zie je het partijvoorzitterschap voor je? En zeker als duo? Hoe wil je na de klap van 15 maart de partij er weer bovenop helpen? Hoe ga je de partij aantrekkelijker maken voor leden en afdelingen? Wat bedoel je precies met “anders”? Dit, en veel andere vragen die ons in de afgelopen weken zijn gesteld kunnen we hieronder alvast voorzien van een eerste antwoord.

Staat jouw vraag er niet bij? Laat ons vooral weten als er meer vragen zijn en mail ons dan vooral.

Over het voorzitterschap:

Hoe zie je je rol als voorzitter van de PvdA?
 • We zien de rol van de voorzitter als iemand die op de achtergrond werkt voor de vereniging. Onze rol is die van verbinder, gericht op de leden, de vereniging en de campagnes. Er moet wat ons betreft een andere partijcultuur komen, een waarin we oprecht van onderop werken aan onze standpunten en wat we doen. Dat vereist ook dat wij vanuit het partijbureau anders willen communiceren, met afdelingen, met leden en onze achterban. Minder zenden en meer vragen, minder uitrollen van besluiten en meer co-creatie.
Waarom een duo-voorzitterschap?
 • Hoe beter diversiteit en samenwerking uit te stralen, dan met een team aan de top van onze verenging. We hebben heel verschillende achtergronden, en vullen elkaar aan op expertise, achtergrond en onze achterban. Astrid is als oud-Kamerlid door en door bekend met de landelijke politiek, heeft nuttige ICT expertise en werkt met jongeren in de cyberwerkplaats. Gerard heeft een juridische achtergrond en ervaring met financiën vanuit zijn werkervaring bij ING. Hij is sterk in het organiseren van innovatieve bijeenkomsten zoals binnen #kiesvoordetoekomst en Positief Links. Beiden kennen de vereniging en verschillende afdelingen door en door. Dit brengen we allemaal mee. En dat is hard nodig. De partij kun je niet in je eentje redden. Niet een schaap met vijf poten, maar een Team met een combinatie van vaardigheden.
Hoe zie je die invulling voor je?
 • Uiteraard zullen we taken heel goed gaan verdelen. Niet alleen tussen ons, maar ook samen met het bestuur. Astrid is goed bekend met het werk in Den Haag, Gerard is ervaren met het organiseren van bijeenkomsten en financiën. Het is logisch dat we onszelf zullen focussen waar onze kennis ligt. Allebei, en samen met het bestuur, zullen we ons richten op de wijze waarop het partijbureau werkt met de vereniging, de afdelingen en de leden. In hoe we samenwerken is namelijk ook veel werk te doen.
Wat gaat er bij jullie straks “anders”? (hoe ziet dat eruit?)
 • Een van de belangrijke dingen die we willen veranderen zijn de bijeenkomsten van de partij. Minder zenden vanaf het podium en meer interactie op de inhoud. Ruimte voor echte discussie. We merken vooral dat leden op ledenraden of congressen vastlopen in een motie-brij. Dat is jammer, en als we echt grote thema’s, zoals uit Van Waarde weer concreet en scherp willen maken, moet dat echt anders.
  We willen graag dat meer leden zich uitgenodigd kunnen voelen om over deze grote en belangrijke thema’s mee te kunnen praten. Wij nemen graag afscheid van droge en onoverzichtelijke motie-circussen, en het befaamde “microfoontje rond, wie heeft wat te vragen”. En we willen inzetten op bijeenkomsten met zoveel mogelijk dialoog met alle deelnemers, – dwars door alle functies en lagen heen- , waaruit een plenaire conclusie komt.
 • We hebben al ervaring hier mee opgedaan bij #kiesvoordetoekomst en #positieflinks. Daar werken we in kleine groepen, die gericht werkt om antwoorden te vinden op een heldere vraagstelling. een antwoord probeert te formuleren. Uitgangspunt is dat alle deelnemers daardoor mede-eigenaar en mede-ontwikkelaar worden van de uiteindelijke uitkomst. En door de interactie en energie en kennis van alle deelnemers, van Kamerlid tot straat-campaigner, wordt dat ook gewoon heel erg leuk!
  Voorbeeld zien hoe dat eruit ziet? Bekijk dit filmpje van wat we al eerder hebben georganiseerd bij #positieflinks
Wat gaan jullie als eerste oppakken als je straks gekozen wordt?
 • We gaan de gemeenteraadscampagne in. En een aantal gemeenten voor gemeentelijke herindeling al in November! Dus we moeten snel beginnen, direct na het congres op 7 oktober. Met het opbouwen van de vrijwilligersorganisatie, het social media support team, het event organisatie team etc., partijgenoten die alle afdelingen in het land willen helpen bij het voeren van hun campagne. Wat willen de afdelingen, campagnecoordinatoren en hun lokale campagnes van landelijk? Zijn er bepaalde thema’s waar de fractie in Den Haag groot kan maken om een steun in de rug te zijn voor de lokale campagnes?
 • We schakelen direct met de campagnecoordinatoren in het land, zodat ook zij ons kunnen vertellen wat voor hun prioriteit heeft, en waar behoefte aan is. Trainingen voor sociale media, slimme manieren van snel schakelen, en duidelijkheid over hoe we ook landelijk thema’s zullen aanpakken. Immers, voor afdelingen is het heel belangrijk te weten wat we landelijk doen. Zodat ook afdelingen lokaal hun thema’s en focus kunnen afstemmen.
 • Tenslotte: we zitten als partij na de uitslag van 15 maart in een heel nieuwe situatie als partij. Minder geld en minder professionele ondersteuning. Afdelingen en leden willen ook duidelijkheid en zekerheid over wat de afspraken zijn gegeven deze nieuwe situatie. Essentieel is goede afstemming over hoe we gezamenlijk gaan optrekken. En hoe we op een goede manier samen goede afspraken maken over belangrijke zaken zoals financiën, ledenbeheer en de aankomende campagnes. We willen snel een duidelijk plan maken voor de komende periode om zekerheid te bieden in 2017-2018. En goede communicatie met elkaar is altijd essentieel: op alle terreinen. Voor ons is het essentieel dat de communicatie met elkaar goed is, snel is, dat we naar elkaar luisteren en dat dit direct verbeterd wordt.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.